Nalewka z owoców pigwy 0
Nalewka z owoców pigwy

Nalewka z owoców pigwy

Owoce pigwowca odznaczają się dużą zawartością witaminy C oraz pektyn. Nalewka korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i pobudza trawienie. Pomaga też zwalczyć przeziębienie.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych owoców pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki czystej 40%

Sposób przyrządzenia:

Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, wrzucić do słoja np.(słój 5 l), zalać spirytusem zmieszanym z wódką. Naczynie odstawić na 1 miesiąc w ciemne miejsce, Co kilka dni nim wstrząsnąć, aby wydobyć jak najwięcej substancji aromatycznych.

Po tym czasie nalew przefiltrować przez gazę lub filtry. Cukier rozpuścić w wodzie, lekko podgrzać, zebrać szumowiny. Czystym syropem zalać owoce pozostałe z nalewu. Odstawić je na kilka dni, Mieszać co jakiś czas.

Powstały drugi nalew przecedzić, połączyć go z pierwszym. Nalewkę przelać do butelek. Trunek powinien dojrzewać w ciemnym pomieszczeniu co najmniej 3 miesiące.

Owoce pigwy i pigwowca świetnie sprawdzają się w okresie jesienno zimowym. Zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem:

Pigwa – owoce duże, mocno aromatyczne, skórka lekko woskowata, zawiera mniej pektyn, podczas gotowania szybciej się rozpada i zmienia kolor na czerwony, mniej kwaskowata w smaku, nie nadaje się do spożycia na surowo

Pigwowiec – forma krzewu ozdobnego, zawiera duże ilości witaminy C i pektyn, owoce znacznie mniejsze od pigwy, nie nadają się do spożycia na surowo, wymagają przetworzenia

Pod względem właściwości są do siebie podobne:

  • wykorzystywane są do przyrządzania nalewek, soków, win, konfitur, kompotów
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C wzmacniają układ odpornościowy. Owoce bogate są również w kwasy organiczne,cukry, garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, związki mineralne: wapń,potas,żelazo, miedź,magnez, fosfor
  • napar z nasion łagodzi niestrawności, pomaga pozbyć się zgagi, sprawdza się również przy stanach zapalnych układu pokarmowego
  • owoce i nasiona pobudzają trawienie oraz wspierają przemianę materii.

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Chmura tagów
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl