Peklowanie – proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Metody Peklowania

  • Suche - pocięte na kawałki mięso miesza się z suchą mieszanką peklującą. Podczas procesu peklowania mieszanka rozpuszcza się w wyciekającym i osoczu i dyfunduje w głąb mięsa.
  • Zalewowe - mięso układa się w specjalnych naczyniach bądź basenach peklowniczych i następnie zalewa solanką.
  • Nastrzykowe - polega na wprowadzaniu solanki za pomocą specjalnych urządzeń nastrzykowych jedno- lub wieloigłowych do wewnętrznych warstw peklowanego mięsa.
  • Zalewowo-nastrzykowe lub kombinowane - polega na nastrzyknięciu mięsa solanką, następnie ułożeniu w basenach peklowniczych i zalaniu solanką peklującą.
Beczka 10L | 360110 Beczka 10L | 360110
Producent: Browin
Cena: 22,50 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Beczka 20L | 360120 Beczka 20L | 360120
Producent: Browin
Cena: 29,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Beczka 30L | 360130 Beczka 30L | 360130
Producent: Browin
Cena: 41,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Beczka 40L | 360140 Beczka 40L | 360140
Producent: Browin
Cena: 55,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Beczka 60L | 360160 Beczka 60L | 360160
Producent: Browin
Cena: 69,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Beczka 5L na kapustę | 360005 Beczka 5L na kapustę | 360005
Producent: Browin
Cena: 20,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl