
Kategorie
Producent
Śrutowany czy nieśrutowany ?
Słód to nic innego jak skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż służące jako jeden z podstawowych surowców w produkcji piwa, whisky jak i lepszych wódek. Do wyrobu słodów najczęściej stosuje się ziarna jęczmienia.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów oferujemy szeroki wachlarz słodów różniących się barwą i aromatem, dającym tym samym możliwości wzbogacania piwa o niepowtarzalne cechy, takie jak: smak, aromat, kolor i pienistość.
Każdy słód ma swoją określoną barwę wyrażoną w jednostkach EBC. Barwa ta ma też wpływ na późniejszy kolor otrzymanego piwa i tak możemy wyróżnić:
- słód 1-4EBC – kolor słomkowy, jasnozłoty
- słód 4-8EBC – kolor żółty, złoty
- słód 8-20EBC – kolor ciemnozłoty, bursztynowy
- słód 20-35EBC – kolor jasnobrązowy, miedziany
- słód 35-60EBC – brązowy, ciemno bursztynowy
- słód > 60EBC – ciemnobrązowy, a nawet i czarny