Słód to nic innego jak skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż służące jako jeden z podstawowych surowców w produkcji piwa, whisky jak i lepszych wódek. Do wyrobu słodów najczęściej stosuje się ziarna jęczmienia.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów oferujemy szeroki wachlarz słodów różniących się barwą i aromatem, dającym tym samym możliwości wzbogacania piwa o niepowtarzalne cechy, takie jak: smak, aromat, kolor i pienistość.

Każdy słód ma swoją określoną barwę wyrażoną w jednostkach EBC. Barwa ta ma też wpływ na późniejszy kolor otrzymanego piwa i tak możemy wyróżnić:

  • słód 1-4EBC – kolor słomkowy, jasnozłoty
  • słód 4-8EBC – kolor żółty, złoty
  • słód 8-20EBC – kolor ciemnozłoty, bursztynowy
  • słód 20-35EBC – kolor jasnobrązowy, miedziany
  • słód 35-60EBC – brązowy, ciemno bursztynowy
  • słód > 60EBC – ciemnobrązowy, a nawet i czarny

Pszenica prażona Viking Malt - 1kg

Pszenica prażona Viking Malt - 1kg
Pszenica prażona Viking Malt - 1kg

Pszenica prażona uzyskiwana jest w procesie prażenia surowej, wyczyszczonej pszenicy w temperaturze dochodzącej nawet do 210°C i dość długim czasie. Może stanowić do 10% zasypu, dodawana dla zwiększenia trwałości piwa jak i pianki na piwie.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 6,20 zł
kg

Słód BARWIĄCY Viking Malt 1kg

Słód BARWIĄCY Viking Malt 1kg
Słód BARWIĄCY Viking Malt 1kg

Przedział barwy: 1300-1600 EBC

Słód barwiący słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 260°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). Jest to najciemniejszy z naszych produktów, stosowany do dobarwiania piw oraz uzyskania aromatu i smaku „przypalenia”. Tak jak słody czekoladowe wykazuje mączny charakter przełomu ziarna. Stosuje się jako dodatek do piw Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Wnosi aromaty karmelowe, kawowe, orzechowe. Słód nieczynny enzymatycznie, może stanowić do 5% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 6,10 zł
kg

Słód Castle Malting Château Abbey 45EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Abbey 45EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Abbey 45EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 45 EBC / 17,4 Lovibond
Cechy: belgijski słód brązowy. Specjalnie kiełkowany i suszony w temperaturze do 110°C. Słód Château Abbey® jest odpowiednio przypieczoną formą słodu Pale Ale. Daje silny smak chleba, orzechów i owoców. Słód Château Abbey® ma intensywny przyprawowy aromat i gorzki smak, który łagodzi starzenie. Słód Château Abbey® jest zwykle używany jako niewielka część śruty w produkcji piwa wymagającego znacznej głębi koloru.
Zastosowanie: w produkcji piw Ale, piw Klasztornych Abbey, Porterów, piw specjalnych, w różnych piwach brytyjskich i większości piwa belgijskich. Do 25% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 6,00 zł
kg

Słód Castle Malting Château Arome 100EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Arome 100EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Arome 100EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 100 EBC / 38,2 Lovibond
Cechy: belgijski słód aromatyczny. Wysoka temperatura kiełkowania, suszenie w temperaturze do 115°C wszystko w celu uzyskania silnego aromatu. Słód Château Arôme zapewnia bogaty słodowy aromat i smak, bursztynowym, ciemnym i jasnym piwom. W porównaniu do innych tradycyjnych słodów kolorowych, Château Arôme ma wyższą diastyczną siłę i nadaje gładszą goryczkę.
Zastosowanie: piwa specjalne, bardzo aromatyczne, jasne i ciemne. Do 20% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 6,50 zł
kg

Słód Castle Malting Château Cafe 500EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Cafe 500EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Cafe 500EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 500 EBC / 189,1 Lovibond
Cechy: belgijski słód kawowy. Najpierw lekko suszony, następnie prażony w temperaturze do 220°C. Słód Château Café nadaje piwu charakterystyczny orzechowy i wyraźny smak i zapach kawy, wprowadza "nutę kawową" w piwach Stout i Porter. Dodaje gładkości w ustach i złożoności do każdego ciemnego ale. Wzmacnia kolor piwa.
Zastosowanie: Stout, Porter, szkockie piwa, Scotisch Ale, ciemne i brązowe piwa w belgijskim stylu, wszelkie piwa gdzie oczekiwana jest nuta świeżej palonej kawy. Do 10% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 7,50 zł
kg

Słód Castle Malting Château Cara Blond 20EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Cara Blond 20EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Cara Blond 20EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 20 EBC / 8,0 Lovibond
Cechy: jasny, belgijski słód karmelowy. Wysoka temperatura kiełkowania. Rozwój smaku w temperaturze do 220°C zapewnia intensywny aromat. Château Cara Blond® nadaje łagodny karmelowo-słodki aromat oraz złocisty kolor do piwa. Wyróżniającą cechą charakterystyczną wszystkich słodów karmelowych jest szkliwo oraz sposób przygotowania słodu, co sprawia, że słód posiada wiele niefermentowalnych składników które mają wpływ na pełnię smakową piwa i trwałość piany.
Zastosowanie: lekkie piwa jasne, white, Abbey, Trappist. Do 30% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 7,00 zł
kg

Słód Castle Malting Château Cara Gold 120EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Cara Gold 120EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Cara Gold 120EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 120 EBC / 45,7 Lovibond
Cechy: ciemny belgijski słód karmelowy. Wysoka temperatura kiełkowania. Rozwój smaku w temperaturze do 220°C. Zapewnia intensywny aromat. Słód Château Cara Gold® nadaje mocny karmelowo-słodki aromat i wyjątkową słodycz toffi z brązowym cukrem nadaje piwu bogaty bursztynowy kolor. Wyróżniającą cechą charakterystyczną wszystkich słodów karmelowych jest szkliwo oraz sposób przygotowania słodu, co sprawia, że słód posiada wiele niefermentowalnych składników które mają wpływ na pełnię smakową piwa i trwałość piany.
Zastosowanie: brązowe i ciemne piwa. Do 20% zasypu.

 

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 7,00 zł
kg

Słód Castle Malting Château Cara Ruby 50EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Cara Ruby 50EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Cara Ruby 50EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 50 EBC / 19,3 Lovibond
Cechy: bursztynowy, belgijski słód karmelowy. Wysoka temperatura kiełkowania. Rozwój smaku w temperaturze do 220°C, zapewnia intensywny aromat. Słód Château Cara Ruby® nadaje bogaty karmelowo-słodki aromat i przypomina smak toffi, dodając lekki bursztynowo - czerwonawy kolor do piwa. Wyróżniającą cechą charakterystyczną wszystkich słodów karmelowych jest szkliwo oraz sposób przygotowania słodu, co sprawia, że słód posiada wiele niefermentowalnych składników które mają wpływ na pełnię smakową piwa i trwałość piany.
Zastosowanie: Brown Ales, Brune des Flandres, Bock, Scottish Ales. Do 25% zasypu.

 

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 7,00 zł
kg

Słód Castle Malting Château Crystal 150EBC - 1kg

Słód Castle Malting Château Crystal 150EBC - 1kg
Słód Castle Malting Château Crystal 150EBC - 1kg

Wyprodukowano w: Castle Malting®, Belgia
Kolor brzeczki: 150 EBC / 57,1 Lovibond
Cechy: wyraźny belgijski aromatyczny słód o unikalnym profilu aromatycznym i smakowym. Wyjątkowy proces produkcji opracowany przez Castle Malting®. Ten karmelowo-miedziany słód zapewnia bogate aromaty słodowo-karmelowe. W porównaniu do innych tradycyjnych słodów kolorowych, Château Crystal® ma jeszcze silniejszą siłę diastatyczną i nadaje gładszą goryczkę.
Zastosowanie:  idealny do każdego rodzaju piwa, w którym wymagany jest wysokoprofilowy słód. Doskonały wybór do piw Belgijskich, Ale czy niemieckich Bock i większości piw górnej fermentacji. Do 20% zasypu.

Dostępność: Produkt dostępny w magazynie centralnym

Wysyłka w: 3 - 5 dni

Cena: 6,50 zł
kg
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl