Zaprawki do alkoholu 0

Zaprawki do alkoholu esencje do wódki aromaty

W branży spirytusowej na całym świecie, wiele gotowych produktów dostępnych na półkach sklepowych, wzbogacanych jest gotowymi esencjami. Jest to procedura często stosowana, natomiast bardzo rzadko podawana do opinii publicznej. Esencje stosowane w przemyśle są najwyższej jakości. Często jednym ze składników takiej esencji jest oryginalny destylat (w przypadku takich smaków jak whisky, brandy, koniak). Esencje gwarantują powtarzalność smaku na przestrzeni wielu lat.

czytaj całość »
Zatrzymana fermentacja 0

Zatrzymana fermentacja

Czasami może się zdarzyć, że wino przestanie pracować a nie jest jeszcze do końca zrobione tzn. jest zbyt słodkie, albo ma za mało % alkoholu. Głównymi przyczynami zahamowania fermentacji mogą być:

  • brak cukru - często się zdarza, że drożdże przerobią cały dodany podczas nastawienia wina cukier i nie mają już co fermentować.
  • zbyt duża ilość początkowa cukru - ilość dodanego cukru należy kontrolować cukromierzem, gęstość początkowa nie powinna być większa niż 20-22 Blg.
  • brak substancji odżywczych - brak pożywki lub zbyt mała dawka pożywki do prowadzonej fermentacji.
  • nieodpowiednia temperatura - zbyt wysoka temperatura nastawu w okolicach 35°C (na wzrost temperatury nakłada się temperatura otoczenia jak i temperatura powstająca pod wpływem fermentacji) zabija drożdże, natomiast niska temperatura "usypia"drożdże.
  • używanie nie odkażonego sprzętu winiarskiego - może spowodować namnożenie się w nastawie bakterii lub dzikich drożdży które mogą prowadzić do uśmiercenia drożdży szlachetnych.
  • nieodpowiednie przygotowanie drożdży - należy pamiętać, że drożdże aktywne zawsze należy uwodnić w ciepłej wodzie ( zgodnie z instrukcją), z drożdży suchych trzeba przygotować matkę drożdżową przed dodaniem do wina. Zawsze należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży.
  • szok termiczny - podczas dodawania drożdży do wina należy pamiętać by różnica pomiędzy uwodnionymi drożdżami a nastawem wina nie była większa niż 5 - 8°C.
czytaj całość »
Wady wina 1

Brak klarowności wina

 Przyczyny braku klarowności mogą być co najmniej dwie. Pierwsza z nich to skład chemiczny owoców użytych do wyrobu wina. Wina śliwkowe czy agrestowe rzadko klarują się samorzutnie, ze względu na dużą zawartość pektyn w tych owocach. Zmętnienie takie daje się łatwo usunąć przez klarowanie wina żelatyną (tylko nie WOŁOWĄ ;)) i taniną. Dodatek tych substancji w ilości 0,5-1g na 10l wina powinien być wystarczający. Większa ilość tych dodatków może zepsuć smak wina. Drugą przyczyną zmętnienia wina mogą być złośliwe drobnoustroje, a także zbyt długo utrzymywany osad drożdżowy. Ten rodzaj zmętnienia likwiduje się przez dodatek spirytusu lub przez przelanie wina do naczynia silnie zasiarkowanego (może lepiej jednak dolać spirytusu...).

czytaj całość »
Choroby wina 0

Tworzenie się kożucha

Kożuch na winie powodują drożdże kożuchujące, potrzebujące, w odróżnieniu od winnych, tlenu do swojego rozwoju. Atakują one zwykle tylko wina słabe, mało kwaśne. Najlepszym środkiem zaradczym jest niedopuszczenie do powstania kożucha, a więc przechowywanie wina w takich warunkach, by nie miało styczności z powietrzem, w całkowicie wypełnionych naczyniach. Wino posiadające kożuch można jeszcze próbować ratować. W tym celu należy ściągnąć wino spod kożucha do innego, zasiarkowanego naczynia, uważając przy tym, by nie naruszyć kożucha. Wino takie najlepiej szybko zużyć, jeśli nie nabrało oczywiście od kożucha nieprzyjemnego smaku lub zapachu.

czytaj całość »
Jak nastawić cukrówkę? 0

 Jak nastawić cukrówkę ?

Cukrówka to potoczna nazwa nastawu w którego skład wchodzi woda i cukier.

Przygotowując nastaw cukrowy należy zwrócić uwagę na dobór odpowiednich drożdży. Należy stosować drożdże przeznaczone do cukrówek, potocznie nazywane TURBO lub po prostu drożdże gorzelnicze, najlepsze marki drożdży z których możemy wybierać to: SpiritFerm, Coobra, T3, Alcotec. Są to specjalnie przygotowane saszetki, zawierające drożdże, enzymy, pożywkę i wiele potrzebnych witamin i mikroelementów. Saszetki są przygotowywane pod konkretne wymagania: szybką fermentację 24h, maksymalną moc 20 lub 23%, maksymalną czystość i wiele innych pośrednich możliwości.
czytaj całość »
Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl